Tarihçe
Fizyoloji Anabilim Dalı
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 1972’de, Fizyoloji Anabilim Dalı ise 1.4.1979’da Dr. Haluk Anıl tarafından kurulmuştur. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı 1981 yılında Doç. Dr. Tuncay Özgünen’in Anabilim Dalı Başkanlığına atanması ve sonrasında Uz. Dr. Ayşe Doğan’ın katılımıyla alt yapı gelişimi ivme kazanmıştır. Anabilim Dalı bünyesinde 1993 yılında Nörofizyoloji ve Spor Fizyolojisi Bilim Dalları kurulmuştur. Fizyoloji Anabilim Dalı içinde eğitim veren Biyofizik disiplini 1986 tarihinde Bilim Dalı olarak kurulmuş, 1994 yılında ise Fizyoloji Anabilim Dalından ayrılmıştır. Fizyoloji Anabilim Dalına bağlı olarak 1983’te Deney Hayvanları Birimi kurulmuş olup Çukurova Üniversitesi Deneysel Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DECAM) kuruluncaya kadar hizmet vermiştir.
Nörofizyoloji Bilim Dalı
20.01.1993 yılında kurulmuş, Dr.Öğ.Üy. Seçil Binokay’ın çalışmaları ile devamı sağlanan bilim dalı Prof. Dr. Enver Melikov ve Prof. Dr. Emine Babar’ın çalışmaları ile ivme kazanmıştır. 2010 yılında Anabilim Dalımızdan uzmanlığını alan Uzm.Dr. Kübra Akıllıoğlu’nun ekibe katılması ile Nörofizyoloji Bilim Dalı gelişimini sürdürmektedir. Nörofizyoloji Bilim Dalı Laboratuvarlarında davranış fizyolojisi (öğrenme, bellek, anksiyete ve depresyon) alanında deneysel çalışmalar yürütülmektedir. Erken beyin gelişimi sırasındaki manipülasyonların yetişkin dönem bilişsel ve duygusal işlevler üzerine etkisi, çeşitli deneysel modeller ile araştırılmaktadır.
Spor Fizyolojisi Bilim Dalı
20.01.1993 yılında Dr.Öğ.Üy. Sadun Temuçin başkanlığında kurulmuş, Sadun Temuçin’in ayrılmasıyla 1995 yılında Dr.Öğ.Üy. Sanlı Sadi Kurdak Bilim Dalı Başkanı olmuştur. Spor Fizyolojisi Bilim Dalında sporcuların performans analizleri yanı sıra klinik egzersiz fizyolojisi konusunda uygulamalar yapılmaktadır. Çalışmalar, sedanter veya sporcu insanlar ile yapılmakla beraber hayvan modellerinin kullanıldığı farklı deney düzenekleri ile de gerçekleştirilmektedir. Spor Fizyolojisi Bilim Dalı önderliğinde Üniversitemizde Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAYSAM) 2016) yılında kurulmuş olup Bilim Dalının uygulama ve araştırmaya yönelik çalışmaları bu merkezde sürdürülmektedir.
Fizyoloji Anabilim Dalı tarafından Üniversitemiz Tıp Fakültesi dışında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık ve Spor Bilimleri Fakülteleri ile Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı, Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji ve Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendislik Bölümlerine lisans düzeyinde, Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okuluna önlisans düzeyinde Fizyoloji dersleri verilmektedir. Fizyoloji Anabilim Dalında Uzmanlık Eğitimi yanı sıra, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, Fizyoloji Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile Spor Fizyolojisi ve Üreme Fizyolojisi Yüksek Lisans Programlarında lisansüstü eğitim verilmektedir.
Kısaca “yaşam bilimi” olarak tanımlanan Fizyoloji, yaşamın ve canlılığın devamı doğrultusunda insan vücudunda devam edip giden tüm mekanizmaları, solunum, dolaşım, sinir vb. özel sistemlerin tamamı üzerine bütüncül bir bakış ile inceler. Fizyoloji uzmanı, tıbbi uygulamada tanı, tedavi ve izleme amacı ile kullanılan ve fizyolojik parametreleri ölçmeyi amaçlayan yöntemleri uygulama, yorumlama, yöntemlerin doğruluk ve güvenirliklerini sınayabilme yetisine sahiptir. Yeni yöntemler geliştirebilme becerisi kazanmış, klinik ve deneysel çalışmaları planlama, yürütme, yorumlama, bir laboratuvarı bağımsız olarak yönetme, laboratuvar güvenliğini sağlama, laboratuvar personelini eğitme konularında bilgili ve deneyimli diğer meslektaşlarına bilgi ve konsültasyon hizmeti sağlayan, bilimsel düşünce kültürü ve etik değerlere sahip bir uzmandır.